Centralizator workshop-uri exploratorii
Workshop exploratoriu: Produse traditionale: autenticitate si calitate
Perioada: 26-27 septembrie 2012
Locatie: Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA)/ Sediu: Str. Baneasa Ancuta nr. 5, sector 2, Bucuresti, Sala Mare de Conferinte/Parter
Panelul 2: Stiinte ingineresti, Comisia 11: Ingineria resurselor vegetale si animale
Chair: CS1 Nastasia BELC, INCD pentru Bioresurse Alimentare
Co-Chairs: Research Programme Officer Laura ALEXANDRESCU, European Commission, Belgium
Associate Professor Carmen MORARU, Cornell University, USA Research
Despre workshop:
Investigarea autenticitatii si calitatii alimentelor traditionale contribuie la pastrarea si mentinerea gastronomiei, culturii si traditiilor nationale. Aceasta face ca noile generatii, atat din populatia nativa, cat si din alte tari sa cunoasca si sa promoveze in continuare gastronomia nationala. La nivel european, au fost finantate proiecte in care s-a avut in vedere studierea alimentelor traditionale cu scopul de a pastra elementele importante din cultura europeana si, pe cat posibil, de a imbogati si imbunatati dieta pe intregul continent cu alimente sanatoase din aceasta categorie.
O provocare semnificativa in acest domeniu este inovarea si competitivitatea, precum si garantarea sigurantei alimentare, in acelasi timp cu asigurarea cerintelor specifice ale consumatorilor si atitudinea acestora in ceea ce priveste alimentele traditionale. Pentru a demonstra autenticitatea lor sunt necesare metode robuste si cat mai eficiente, astfel incat unele dintre aceste alimente sa poata fi produse si la nivel industrial, dar cu mentinerea caracteristicilor specifice (autenticitate).
Contact:
CS1 Nastasia BELC
INCD pentru Bioresurse Alimentare
E-mail: nastasia.belc@bioresurse.ro
Secretariat UEFISCDI
Cristina POPA
Florina IONITA
Tel: (+40) 21 307 1974
E-mail: we13@diaspora-stiintifica.ro