Sub inaltul patronaj al Primului Ministru al Romaniei, Domnul Calin Popescu Tariceanu , Cancelaria Primului Ministru in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Academia Romana organizeaza Conferinta "Diaspora in Cercetarea Stiintifica Romaneasca", in perioada 17 - 19 Septembrie 2008, in Bucuresti.

Evenimentul este marcat de importanta deosebita pe care Guvernul Romaniei o acorda stiintei, tehnologiei si inovarii pentru dezvoltarea societatii cunoasterii, pentru progresul economic si social. Conferinta subliniaza increderea ca unul dintre modurile de a promova cercetarea de nivel mondial si de a reface scoala romaneasca de cercetare intr-o perioada scurta de timp este legat de folosirea talentului, expertizei si experientei diasporei stiintifice romanesti. Valorificarea acestei resurse remarcabile, care cuprinde unele dintre cele mai promitatoare talente in practic toate disciplinele stiintifice, poate deveni realitate fiind deja create mecanismele colaborarii dintre cercetatorii romani indiferent de tara in care traiesc. Chiar daca nu se poate astepta ca o parte insemnata a acestui talent sa se repatrieze, este de asteptat ca, in contextul existent si cu dezvoltari ulterioare, Romania sa poata conta pe un insemnat sprijin si dedicatie din partea diasporei stiintifice.

Evenimentul este proiectat sa se desfasoare pe o durata de trei zile. Primele doua zile vor fi dedicate unei serii de Workshop-uri Exploratorii in zone de deschidere, in care exista potential si expertiza romaneasca, apartinand unor domenii precum chimia, fizica, matematica, ingineria, stiintele socio-umane si economice, biologia, stiinta mediului, medicina, biotehnologii, arta si arhitectura. Workshop-urile Exploratorii se vor desfasura in diverse locatii, in universitati, institute de cercetare sau la Academia Romana, in functie de organizatorul evenimentului specific. Scopul acestor evenimente stiintifice este acela de a crea premizele realizarii unor colaborari internationale inter- si trans-disciplinare de anvergura si de a contribui la cresterea vizibilitatii si impactului international al rezultatelor stiintifice romanesti.

Participantii se vor intalni in prima seara pentru a se cunoaste si discuta oportunitati de colaborare.

Participantii la Conferinta sunt invitatii Primului Ministru, la Palatul Victoria, pe data de 18 Septembrie, seara.

Ultima zi a conferintei este rezervata discutiilor in plen pe subiecte-cheie, de interes major pentru sistemul national de cercetare-dezvoltare-inovare precum si prezentarii rapoartelor Workshop-urilor Exploratorii. Driectorul General - Directia Generala Cercetare - Comisia Europeana, Jose Manuel SILVA RODRIGUEZ a confirmat participarea la deschiderea lucrarilor in plen ale Conferintei.

Ceremonia de inchdiere a Conferintei va avea loc la Ateneul Roman.